Kaip ir kasmet, pasitinkant Pasaulinę psichikos sveikatos dieną, kviečiu prisiminti būdus, kaip pasirūpinti savimi, ir atrasti naujus. Emocinė arba psichinė sveikata – tai dvasinė pusiausvyra, kai žmogus geba atpažinti, įsivardinti savo emocines būsenas ir žino, kaip pasirūpinti emocine/psichine higiena. Tai reiškia, kad neleidžiame neigiamoms emocijoms, stresui mus užvaldyti, nulemti darbo, mokslo ir asmeninius santykius ilgą laiką. Vengiame daryti dalykus, kurie pakenktų mūsų psichinei ir fizinei sveikatai, sąmoningai rūpinamės savimi. Darbo ar mokymosi vieta, bendruomenės bendravimo kultūra, susiklostę santykiai, pagaliau fizinė aplinka gali turėti įtakos mūsų savijautai, nes ten praleidžiame nemažą dalį savo laiko. Praėjusią savaitę buvo surengta trumpa apklausa, kuria norėta sužinoti, su kokiomis emocijomis – teigiamomis ar neigiamomis – labiau siejamas mokymasis ir buvimas gimnazijoje. Džiugu, jog buvimas gimnazijoje kelia daugumai atsakiusiųjų dažniau teigiamas emocijas. Tyrime dalyvavo 62 proc. gimnazijos mokinių – 323 gimnazistai iš įvairių klasių. Beveik 60 proc. atsakiusių į apklausą teigė, jog mokymasis mūsų gimnazijoje jiems kelia dažniau teigiamas emocijas, penktadaliui, deja, neigiamas, o dar penktadaliui, panašu, sunku apsispręsti, nes būna labai įvairiai ir nuotaikos „siūbuoja“ nuo pakilių iki varginančių arba sunkiai įvardijamų. Lygiai pusė atsakiusių į apklausą teigė, jog žino būdus, kaip pasirūpinti savo emocine sveikata. Kas būtent padeda pagerinti emocinę savijautą? Variantų gali būti labai daug, o čia tie, kuriuos rinkosi dažniausiai apklausoje dalyvavę mokiniai:

Trečdalis apklaustų gimnazistų išreiškė norą sužinoti daugiau būdų, kaip rūpintis savo emocine sveikata, ir tik 17 proc. teigė, kad jiems tai nerūpi. Edukacijos psichinės/emocinės sveikatos temomis sparčiai daugėja – internete galite rasti puikios medžiagos apie tai, kaip atpažinti savo emocines būsenas, ką jos reiškia ir kaip su tuo tvarkytis, kur rasti daugiau pagalbos. Štai keletas nuorodų, kuriomis galite pasinaudoti:

https://pagalbasau.lt/

http://www.sveikatostinklas.lt/man-rupi/psichikos-sveikata

https://tuesi.lt/

https://www.jaunimolinija.lt/lt/kaip-padeti-sau-pandemijos-metu/

Jei visgi jaučiate, kad norite gyvo pokalbio, kviečiu užsirašyti į konsultaciją.

Būtų naivu tikėtis, jog visi gimnazistai nuolat patirtų teigiamas emocines būsenas, juk gyvenimas nuolat pateikia mums iššūkių, kartais nemalonių, turime rūpesčių namuose ir juos atsinešame, tačiau gimnazija yra ta vieta, kur kasdien laukia draugai, kurie pradžiugina, su kuriais turite bendrų interesų, pomėgių, veiklų, panašų humoro jausmą ir kitus dalykus, kurie padeda kurti šiltus empatiškus santykius. O santykių kūrimas paauglystėje yra tikras iššūkis, suteikiantis daug jaudulio ir „skonio“ gyvenimui, bet atnešantis ir nusivylimą. Svarbu nepamiršti, kad nusivylimai nebūtinai griauna santykį – visi esame žmonės, darome klaidų, bet galime atleisti ir sau, ir kitiems.

Gebėjimas pasirūpinti savo emocine sveikata turi glaudų ryšį su fizine sveikata – atsparumu virusinėms ligoms. Mūsų fizinis imunitetas didele dalimi priklauso nuo emocinės būsenos, todėl covid grėsmės akivaizdoje kaip niekad svarbu rasti sau tinkamus būdus emocinei pusiausvyrai palaikyti.

Rūpinkimės savimi visus metus ir likime sveiki.

Gimnazijos psichologė

Beatričė Nivinskaitė

beatrice.nivinskaite@gmail.com