Rugsėjo 20-28 dienomis DofE aukso dalyvė IIIA klasės mokinė Ula Milkamanavičiūtė dalyvavo Erasmus+ mainuose „Išgirsk miestą“.
Mainų programa vyko Lenkijoje (Poronin, Zakopanė) ir truko 8 dienas.
Naujomis patirtimis Ula dalijasi su bendramoksliais.
Kelionė į priekį buvo varginanti, bet jau kitą rytą turėjome progą plačiau susipažinti su programa ir dalyviais. Projektas integruotas, jame dalyvavo lietuvių ir lenkų komandos, pusė dalyvių buvo turintys klausos negalią.
Didelę laiko dalį vyko įvairios veiklos: žaidimai, loginės užduotys, pokalbiai apie toleranciją, darbas komandoje ar poroje. Vadovas pasiūlė ant savo kambario durų užsiklijuoti voką su vardu, ir kiekvienas galėjo tam žmogui ką nors parašyti ar įdėti. Buvo tikrai smagu skaityti gautus laiškelius ir juos rašyti kitiems. Dar vienas įdomus dalykas – taisyklė „BOOM“: kadangi teko kalbėti bendra kalba – anglų, o visų žinios buvo skirtingos, dėl to dauguma kalbėjo savo kalba (su saviškiais kalbėjomės lietuviškai). Grupėse ar per veiklas pasakius žodį BOOM žmogus turėdavo išversti į anglų kalbą, kas yra sakoma. Tai padėjo dirbant grupėse, kai jas sudarė, pavyzdžiui, keturi lenkai ir vienas lietuvis.
Buvome išvykoje į Tatrų kalnus. Ėjome 8 km ir priekį ir atgal, todėl turėjome progą daugiau pabendrauti su pačiu organizatoriumi. Buvo ir diskotekų, filmo vakarų, lenkai organizavo makiažo vakarą. Lietuvių ir lenkų tautiniame vakarėlyje turėjome paruošti veiklas ir pristatyti Lietuvą, tad gaminome šaltibarščius. Viena iš veiklų buvo SPA centre, aišku, aš tikėjausi ko nors panašaus į mūsų nuostabų Vichy vandens parką, o ten buvo tik baseinas lauke. Tai buvome arba vandenyje, arba rūbinėje, kur šilta. Labai įsiminė ir patiko kurčiųjų organizuotas žaidimas „Mafija“. Laiką praleidau tikrai nuostabiai, sutikau daug talentingų ir smagių žmonių.
Kaip aš patekau į mainų programą? DofE vadovė Vilma pasidalino nuoroda apie programą, o kadangi esu DofE narė (DofE tikrai nuostabi programa, siūlau išbandyti), tai nusprendžiau dalyvauti. Užpildžiusi anketą laukiau pranešimo ir PATEKAU.
Šie mainai – rezidavimo projektas. DofE aukso rezidavimo projektas – privaloma papildoma DofE programos dalis visiems dalyviams, siekiantiems aukso ženklelio. Projekto metu yra galimybė panaudoti daugelį įgūdžių, kuriuos dalyvis įgijo per visą dalyvavimą programoje. Pagrindiniai lavinami įgūdžiai – komandinis darbas ir lyderystė. Mainų programa man ir padėjo įtvirtinti šiuos įgūdžius.